B’s experts on the future of our historical heritage
(13.01.2025) The latest issue of ABSoluut magazine devotes a feature to our historical heritage and the challenges we face today in conserving and restoring it - keeping in mind increasingly stringent regulations and the climate crisis. Our colleagues Mieke Goegebuer and Sven Grooten, B-juxta restoration expert and general manager at B, share their knowledge and perspective on the subject.
"De grootste uitdaging is zonder twijfel de steeds strenger wordende regelgeving wat betreft energienormen. Want hoe zorg je ervoor dat erfgoed aan die eisen voldoet, zonder de karakteristieke en historische waarde ervan aan te tasten? Mieke Goegebuer is restauratie-expert bij B-juxta, de fusie van het Antwerpse B-architecten met het Gentse expertisebureau Juxta. Zij pleit voor enige voorzichtigheid: “Wat is duurzaamheid voor een monument? Het is belangrijk om het gebouw altijd eerst goed te analyseren en te weten te komen wat het kan verdragen. Het is veel duurzamer om de functie op die kennis af te stemmen. Sommige hedendaagse ingrepen kunnen een monument volledig kapotmaken.” Wouter Callebaut treedt haar bij: “De regelgeving schrijft voor dat we het energieverbruik van het gebouw moeten verminderen en de buitenschil beter moeten isoleren, maar hoe doe je dat voor een kerk? Je moet dan creatiever gaan nadenken. Zo kan je ervoor opteren om vloerverwarming te leggen, zodat de warmte blijft waar de mensen zitten. Op die manier hoef je de ramen boven niet allemaal te gaan vervangen. Gewelven hebben geen 21 graden nodig. Je kan een monument zeker verduurzamen, en we moeten dat ook doen, maar vaak is het veel complexer dan gewoon schrijnwerk vervangen.”"
"Het merendeel van de te restaureren gebouwen die op de wachtlijst van het agentschap Onroerend Erfgoed staan, zijn religieuze panden: kerken, kloosters en abdijen. Die erfgoedlijst groeit alleen maar. Sven Grooten, algemene leiding bij B-architecten: “Er komen nu ook industriële en brutalistische gebouwen in the picture die omwille van culturele waardebepaling ook op die lijst komen. Er komen dus steeds meer potentiële monumenten bij, terwijl de politieke realiteit is dat er onvoldoende middelen zijn.” Grooten vindt het een collectieve, maatschappelijke verantwoordelijkheid om middelen vrij te maken voor het behoud van ons erfgoed. “Net zoals dat gaat bij culturele instellingen als theater- of dansgezelschappen. Die brengen niets meetbaars op, maar het is wel belangrijk dat we ze blijven koesteren.”"
Read the full article here.